Man kanske inte hört så ofta om katt-tävlingar. I hundvärlden har det dock tävlats riktigt länge. Även om katt-tävlingar inte är lika populära och välkända som hundutställningar, har kattutställningar en betydande och hängiven följarskara.

100-tals olika tävlingar varje år
Organisationer som Cat Fanciers Association (CFA) i USA, Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) i Storbritannien och International Cat Association (TICA) arrangerar hundratals olika typer av kattutställningar varje år. Vår tids kattutställningar startade i London 1871. I USA uppstod CFA 1906 och har organiserat kattutställningar sedan dess. CFA-Iams Cat Championship, som hålls varje år i Madison Square Garden, är kattversionen av Westminster hundutställning med 325 tävlande katter. CFA International Cat Show håller varje år tävlingar med upp till 850 tävlande katter i varje tävling. GCCFs årliga Supreme Cat Show kan ibland ha över 1000 katter som deltar i tävlingarna.

Katt-tävlingar är en udda tilldragelse
Hund och katt-tävlingar påminner mycket om varandra men också väldigt lite. Det som påminner de olika typerna om varandra är att det är djur som bedöm utefter olika kriterier, sedan är det slut med likheterna. Om du någonsin går på en kattutställning kommer du antagligen att märka den något knäppa atmosfären, burarna är kompletta små hotell med detaljerat inredda och skräddarsydda kuddar och små toalettplatser med speciella pellets avsedda för katter. Så även om du inte planerar att delta i tävlingen är det en unik och rolig upplevelse.

Skillnaden mellan katt och hundtävlingar
– Katter stannar i burar när domare inte inspekterar dem.
– Trots den hektiska atmosfären är kattutställningar i allmänhet långsammare än hundutställningar, vilket kan förklara varför kattutställningar inte är lika populära.
– Framstående kattutställningar innehåller ofta en husdjursklass där katten kan vara av blandras.
– Katter är ofta mindre benägna än att hundar ska visas upp. Vid tävlingen CFA-Iams Cat Championship rymde en uppstressad katt efter att ha hanterats av olika domare. Katten hittades 14 timmar senare på Madison Square Garden.

Kriterier för att bedöma utställningskatter
Precis som hundutställningar jämför domarna på kattutställningar katter med deras rasstandard. Organisationer som CFA fastställer standarder för varje kattras. Dessa standarder anger hur en idealkatt av en ras skulle se ut och agera. Ju fler standarder en katt uppfyller, desto högre poäng vinner den. Standarderna strävar efter att beskriva funktioner som härrör från rasens naturliga stil. Men domarna letar också efter övergripande balans och proportion i kattens egenskaper, snarare än exakt överensstämmande matematiska mätningar. Ibland kommer CFA: s rasråd att ändra rasstandarder när raser utvecklas. Du hittar standarder för alla 41 CFA-erkända raser på CFA: s sida om rasstandarder. Här är några av de kriterier som bedöms utefter CFA.s standarder.

– Kroppen ska vara muskulös utan överdrivna funktioner.
– Benen ska var raka och starka.
– Huvudet ska vara längre än det är brett, ha en fast haka samt en fyrkantig nos.
– Profilen är smidig och kontinuerlig.
– Öronen ska vara spetsiga och stora.
– Ögonen kan vara stora och uttrycksfulla och gröna, guld, koppar eller blå.
– Ögonfärgen ska helst stämma överens med pälsens färg och mönster.
– Halsen ska vara medeltjock.
– Tassarna ska vara stora och runda.
– Svanspäls ska vara lång och avsmalnar.

Olika funktioner har olika betydelse, vilket återspeglas i poängvärdena. Till exempel har standarderna kring huvudet totalt sett ett poängvärde av 30 poäng (med formen värt 15, öronen 10 och ögonen 5).

En tävlingskatt behöver mycket omvårdnad
Pälsvård är A och O när det kommer till tävlingskatter. Många kattägare använder kattmat i form av pellets istället för blötfoder. Pellets minskar risken till missfärgning av pälsen runt munnen. Det är viktigt att kattens päls inte missfärgas av avföring. För att förhindra att avföringen fastnar i pälsen använd speciella pellets för katt, dessa kapslar in avföringen och urinen och bildar klumpar som lätta kan plockas bort.