Det kan vara svårt att sälja sin första bil. Det känslomässiga kopplingarna man har till den kan vara starka. Men har man bestämt sig är det bäst att stå fast vid det. Det blir inte mindre svårt när själva försäljningen sen börjar. Att lägga ut en annons på exempelvis blocket kommer att rendera i mängder av samtal, sms och mail. Kvaliteten på dessa svar kan variera stort, och det kan vara lurigt att veta hur man ska gå tillväga för att bemöta dem.

Värdet på bilen

Det första du ska göra är dock att ta reda på hur mycket din bil är värd. Detta gör du

genom att bland annat titta runt på blocket och andra försäljningsplatser. Titta på likande bilar som din är, på samma modell, årgång och ungefärligt gången mil. Då kommer du att få en bra uppfattning kring dess värde. Glöm inte att det i princip ingår en liten prutning, så har marginal för att inte bli besviken. Du behöver naturligtvis sedan tvätta, städa och sköta om bilen så att den är i sitt bästa skick när någon väl kommer för att titta på den. Ta också fram alla de dokument och papper på den som är viktiga.

 

Var ärlig

Försök inte att lura köparen på något vis. Det kommer att slå tillbaka på dig, och förmodligen hårdare än du tror. Det är exempelvis olagligt att inte berätta om bilen har vissa fel på sig. Var helt öppen med bilens beskaffenhet från början. Lita heller inte helt och hållet på köparen. Be att få se dess legitimation så att informationen du fått stämmer. Försäljningen är inte godkänd om detta inte stämmer, vilket betyder att det är du som fortfarande står på bilen och som kommer att få stå till svars för alla böter och liknande som bilen åsamkar.

Skriv avtal

Se till så att avtal och betalning går till på korrekt vis. Här finns mängder med mallar och hjälp att få på nätet. Ta gärna hjälp av någon bekant som är insatt i ämnet första gången du säljer en bil. Det finns klassiska misstag som du vill undvika. På transportstyrelsen så kan du ladda ner ett färdigt avtal som du kan använda när du säljer din bil. Det är viktigt att sälja bilen “i befintligt skick” och skriva ner alla fel på bilen. På så sätt från skriver du dig ansvaret på dessa.