Det finns några saker som alla bilar behöver vara lastade med. Ingen förare bör ge sig ut med en bil utan att först veta om att dessa saker finns i bilen. Naturligtvis är så inte fallet, och därför hoppas vi att många läser detta så att fler förbereder bilen för avfärd.

Extradäck och startkablar

Att ha ett extra däck i bilen är alltid smart. Du vet aldrig när du råkar ut för en olycka som gör att du får punktering på ett däck. Har du otur så kan det ske när du är långt ifrån samhälle och/eller mitt i natten på vintern. Det är inte så roligt att övernatta i en bil ute på landet i minusgrader. På samma vis är startkablar något att stoppa i bakluckan. Nu för tiden är det inte lika stor risk att de kommer behövas. De nya bilarna riskerar inte få slut på batteri lika enkelt som gamla gjorde, när man glömde lamporna på. Men man vet aldrig om det är din bil som kommer använda startkablarna eller om det är någon annan du räddar dagen för.

Spolarvätska och en trasa

Det är direkt livsfarligt att köra med en smutsig ruta. I vissa väder är därför spolarvätska essentiellt för att kunna se väl. Om spolarvätskan därför tar slut ökar risken för att du ska vara med om en olycka. Ha därför alltid en extra flaska spolarvätska i bagaget så att du kan fylla på om det tar slut. Av samma anledning bör du ha med en trasa, så att du kan torka av rutan om det skulle behövas. Speciellt på insidan av rutan samlas det smuts som annars inte tas bort. Smuts och framförallt ånga som annars gör att du måste vänta tills det försvinner.

Har du dessa fyra saker i din bil så kan du med självsäkerhet och glädje ge dig ut på vägarna. Det finns naturligtvis fler saker som kan vara bra att ha i bilen, som exempelvis en filt. Men det är en bra början att se till så att du i alla fall har dessa fyra saker.

Bubblare:

  • Våtservetter – För man vet aldrig när olyckan är framme
  • First aid kit – För värsta tänkbara scenarion
  • Varningstriangel
  • Bogseringslina